Virkad ugglefilt (Corner 2 Corner C2C)

C2C är en lite speciell virkteknik som går ut på att man virkar ”rutor” (bestående av stolpgrupper) diagonalt fram och tillbaka (från hörn till hörn som namnet antyder). Tekniken används oftast för att göra filtar eller kuddar, eller ja det är faktiskt det enda jag sett att den har använts till, men är man tillräckligt kreativ kan man kanske göra annat också. Man kan göra det enfärgat eller kanske ränder eller så använder man det till att göra mönster. Den här tekniken är nämligen perfekt till att göra pixelmönster, varje stolpgrupp blir nämligen en utmärkt pixel.

Jag utgick från ett korsstygnsmönster (finns massor på t.ex. pinterest) och målade upp det i mitt pixelprogram på datorn. Sedan läste jag på den här sidan (och speciellt kollade jag in den här instruktionsfilmen) innan jag satte igång, har även googlat fram en bra beskrivning på svenska som kan underlätta när man ska börja. Det är inte svårt men lite klurigt innan man väl kommit igång.

Jag har här använt mig av garnet Vanessas Choice och virknål nr 5, har dock gjort halvstolpar istället för stolpar för annars hade filten blivit gigantisk. Det innebar att jag påbörjade varje varv med 5 luftmaskor istället för 6 och varje ny stolpgrupp med 2 luftmaskor istället för 3. Man får prova sig fram till vilket garn och nål man vill använda, själv tycker jag att filten blev lite väl tjock och kompakt med det här garnet och kommer använda ett tunnare garn nästa gång.

Det svåraste var att försöka beräkna hur stor filten skulle bli och hur mycket garn jag skulle behöva, särskilt eftersom jag inte hade garnet hemma utan planerade att köpa på nätet. Har man möjlighet rekommenderar jag att man testar virka en ruta med t.ex. 10×10 stoplgrupper och sedan mäter hur stort det blir för att sedan kunna räkna ut hur stor varje stolpgrupp är. T.ex. blir den virkade testrutan 20 cm lång så är ju varje stolpgrupp 2 cm, vill man ha en filt som är ca 100 x 120 cm behöver man alltså 50 x 60 pixlar i sitt mönster. Vill man beräkna en ungefärlig garnåtgång kan man sen bara väga sin testruta och dela vikten med antalet stolpgrupper man har i sin ruta. Det kan verka lite jobbigt men kan vara värt besväret i slutänden.

När man virkar pixelfiltar får man räkna med att det blir en del färgbyten = massor av lösa trådar. Här finns lite tips på hur man kan tänka när man ska byta färg, men räkna med att det blir massor av trådar att fästa på slutet. Vet man med sig att man tycker att fästa trådar är det värsta som finns så bör man inte ge sig på det här projektet. Jag kan inte säga att jag direkt älskar att fästa trådar men solen sken och barnen lekte så det var inte så farligt, mer som avslappnande terapiarbete faktiskt.

 

 

Annonser

One thought on “Virkad ugglefilt (Corner 2 Corner C2C)

  1. Ping: C2C-filt My Little Pony | Gott & Garnigt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s