Virkad Ljusboll

dsc_5329

Något som har blivit mycket populärt den här vintern är att virka ljusbollar. Det finns flera olika mönster ute just nu och man kan göra både stora och små ljusbollar, i grunden gör man på samma sätt.

  1. virka delarna till ljusbollen, kan vara uppbyggd av två halvor eller flera rutor som man monterar ihop.
  2. För att få bollen att bli stel kan man göra på lite olika sätt. Jag använde mig av trälim (för inomhusbruk) + vatten (50/50) men man kan även använda sockervatten som jag gjorde med mina julstjärnor. Har hört att en del haft problem med att det blir mjuka partier i bollarna så det är viktigt att man är noga med att hela bollen blir genomblöt (och att man ger den en ordentlig chans att torka för min torkade lite ojämnt, men till slut blev alla partier hårda).
  3. blås upp en ballong inuti bollen, gör man en stor boll behöver man en stor ballong så att inte bollen blir oval. Har man små bollar tror jag man kan använda sig av vattenballonger för de är i regel lite mindre (har dock inte testat det själv).
  4. Vänta tills bollen har stelnat, ta sedan hål på ballongen.
  5. Använd dig av en LED-ljusslinga för att få ljus i bollen, viktigt att man använder sig av lampor som inte blir varma.

Jag tyckte det var svårt att få bollen riktigt rund så jag valde att göra min boll lite platt på undersidan (innan den hade stelnat helt på den sidan). Det var ju ändå rätt så bra för då står den ju stadigare på bordet.

Jag valde att försöka göra av med lite garn ur min alldeles för stora garn-stash så det blev ett garn som heter Flox Star och virknål nr 2,5, mönstret kommer från Crochet Millan och finns här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s