Sy egen haklapp/dreggelskydd till bärsele Ergobaby 360 – Tutorial med mönster

Klicka här för mönster

Då var det dags för mig att ge mig på ytterligare en tutorial. Har tagit mycket bilder den här gången så jag hoppas att jag med hjälp av dom ska kunna förklara detta på ett bra sätt. Om du klickar på bilden så kan du läsa bildtexten. Läs gärna igenom hela beskrivningen innan du börjar och fråga om det är något som är oklart, okej? Okej, då kör vi. Dreggelskyddet består av tre delar och jag kallar den stora delen för haklapp och de rektangulära delarna för axelskydd, kommer inte på något bättre ord men huvudsaken är ju att det inte råder någon förvirring över vilken del jag menar.

Du behöver:

  • Bomullstyg (behövs inte så mycket, jag har sytt mina av resttyger)
  • Plastad frottè
  • Något slags band, jag har använt silkesband
  • 8 st tryckknappar (men man kan säkert även använda kardborre om man hellre vill det)

Till att börja med så består mönstret av två delar, den ena delen är haklappen och den andra delen är axelremsskydden. Haklappen är som ni ser bara halv på mönstret, annars fick den inte plats på ett A4 och det kändes helt enkelt smidigast om mönstret fick plats på ett A4. Så till att börja med så ritar du av mönstret så att du får en hel mönsterdel, man kan såklart lägga kanten mot vikningen på dubbelt tyg också men då får man istället klippa ut tyget två gånger så det är väl lite hugget som stucket hur man gör med det. När du har dina mönsterdelar klara på papper så ritar du ut dem på tyget och tillsätter 1 cm sömsmån sedan klipper du ut haklappsdelen två gånger och axelremsskydden fyra gånger (2 skydd = 4 delar). Du behöver även en haklappsdel och två delar axelremsskydd av den plastade frottén, jag klippte den lite mindre ca 0,5 cm sömsmån (höftade lite).

Jag började med att sy zickzack runt alla kanter på bomullstyget, vet inte om det är helt nödvändigt men det går ju ändå rätt fort så varför inte.

Lägg sedan ihop två tygdelar räta mot räta och ovanpå detta lägger du den plastade frottén med den luddiga sidan uppåt. Nu är det dags att klippa till banden. Det ska vara två band på vardera sida om haklappen som ska gå runt och fästa på haklappens baksida (se bilder).Jag gjorde banden runt 16-20 cm från början och klippte av dem i slutet. Om man vill kan man göra som jag och sy dit ett par öglor i nederkant av haklappen och på axelskydden som man sedan kan hänga saker i t.ex. en leksak till bäbisen. Nåla fast banden så att de sticker in mellan tygbitarna (återigen se bild). Nåla och sy sedan ihop men lämna en öppning för vändning, jag lämnade öppet på haklappens baksida och på axelskyddens kortsidor eftersom det är delar som inte syns sen när skydden sitter på.

Nu är det alltså dags att vända så att rätsidan kommer utåt, det underlättar att få det snyggt om man klipper lite hack i marginalen in mot sömmen (men klipp inte i sömmen). När du har vänt så syr du en söm från rätsidan med pressarfotens kant i kant med tyget, på så sätt sluter du också vändöppningen. Innan du syr igen hålet så är det vettigt att markera vilken sida som är uppåt, alltså den sidan där den uppsugande delen av den plastade frottén är, det är nämligen inte helt lätt att känna skillnad på sidorna sedan. Jag satte en knappnål på den sida som var upp.

Att sy dit knapphål på haklappen är såklart valfritt, men har man en symaskin som kan sy knapphål så är det ju lätt som en plätt. Lägg haklappen på selen och markera ut var du vill sätta hålen och sedan är det bara att sy dit dom.

Okej nu är det nästan färdigt, lite småfix kvar bara. Obs! Tänk nu på vilket håll som är uppåt! På haklappen blir det ju enkelt sen att se hur den ska ligga när banden är sydda och tryckknapparna ditsatta, det är dock lite värre på axelskydden men du får helt enkelt sätta tryckknapparna så att det blir logiskt för dig vad som är fram och bak. Alternativet är ju att märka ut framsidan på något sätt. Lägg haklappen på selen igen och trä gärna i knapparna i knapphålen så att den sitter som den ska. Mät sedan hur långa du vill att banden ska vara och tänk på att du kan behöva vika upp ett par centimeter i slutet på bandet så att det inte fransar upp sig. När du har klippt och sytt banden som du vill ha dom så är det bara tryckknapparna kvar, se bilder för hur jag satte dom. På axelskydden har jag satt mina ca 1,5 cm in från kortsidan, de två längst ut sitter ca 1 cm in på kanten och sedan en knapp mitt emellan de andra två men vill du vara säker på att det blir rätt så bör du testa på selen först innan du sätter dit knapparna. Som jag skrev tidigare så går det säkert lika bra att sätta dit kardborrband.

Och nu är det färdigt, lite småpilligt på sina håll men när det är klart så har du ett personligt och snyggt skydd för din sele.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s